Hotel Arborétum
9600 Sárvár,
Medgyessy F. u. 20.

Tel.: 06-95-520-630
Fax: 06-95-520-650
E-mail: info@hotelarboretum.hu
 
Ajánlatkérés, foglalás
E-mail
Partnereink
Vendégkönyv
Kapcsolat
Cikkek, érdekességek
Fórum
Gyakori kérdések
 
 
 


OTP Széchenyi
Pihenő kártyát
elfogadunk!

MKB Széchenyi
Pihenő kártyát
elfogadunk!K&H Széchenyi
Pihenő kártyát
elfogadunk!


Lyoness
Cashback
kártyát elfogadunk!
Főoldal  Szálloda  Szolgáltatásaink  Árak  Programajánló  Képgalériák 

Biztos recept a bacilusok ellen: a szaunaA téli hónapokban szervezetünk fokozottabb „vírus- és bacilusveszélynek” van kitéve. Ilyenkor sokkal hamarabb kapjuk el a náthát, sokkal hamarabb esünk a különféle betegségekbe. Létezik azonban egy kitűnő fegyver ezen nemkívánatos betegségek ellen: a szaunázás.
 
A szaunázás ma már egyáltalán nem számít luxusnak. Egyre többen felismerik e közkedvelt időtöltés betegségmegelőző és gyógyító szerepét, és szó szerint a "saját bőrükön" kívánják kipróbálni hatását
 
 
A szaunázás eredete
 
Sokak szerint a szaunázás kultúrája a skandinávoktól, közelebbről a finnektől ered. Ám a legújabb kutatások azt bizonyítják: mint oly sok más dolog, ez is másként van. Norman Hammond brit régész ugyanis a Yucatan-félszigeten történt ásatásai során rábukkant, egy az i.e. 900-ból eredeztethető szauna épületre. Ez a kis építmény mindössze egy szobával rendelkezett, mely egy alagúttal volt összeköttetésben. Akkoriban sok betegséget izzasztással gyógyítottak, és többek között e célból használták az agyagból épített speciális fürdőt. A gőzt úgy nyerték, hogy a hideg vízzel egyszerűen leöntötték a forró, izzó köveket
 
Mindenesetre az biztos, hogy a finnek voltak az elsők akik mára az egész földtekén elterjesztették a sokak által kedvelt kikapcsolódási formát, s manapság már mindenki csak finn szaunaként emlegeti az áldásos faházikókat, kabinokat.
 
A szaunázás európai elterjedésében az olimpiai mozgalom is nagy szerepet játszott, mivel az 1936-os berlini olimpián a finn sportolók az eredményes szereplést a szaunázással indokolták, így szálláshelyükön szaunát építtettek. Ekkor figyeltek fel sokan az északi népek ezen "hóbortjára", és orvosok kezdték tanulmányozni a szaunázás emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatását. Ma már többféle szauna van forgalomban. Az "igazi" hagyományos szaunák kizárólag "tetőtől-talpig" fából készülnek (általában lucfenyő, amely elnyeli a nedvességet, és visszaveri a hőt), az ajtók biztonsági üvegbetéttel vannak ellátva. Elektromos fémkályha (természetesen kővel a tetején) melegíti be a pár négyzetméternyi területet. A kályha teljesítménye a szauna méretétől függ.
 
 
A szauna segít az egészségünk megőrzésében.
 
Már az elején szeretnénk egy tévhitet eloszlatni: nem igaz, hogy a szaunázás fogyaszt, mert a súlycsökkenést a vízveszteség okozza. A kiizzadt folyadékkal ugyan csökken testsúlyunk, ám amint megiszunk egy üveg ásványvizet, máris ott tartunk, ahonnan elindultunk. De ha nem lehet fogyni, mégis mire jó a szauna – kérdezhetik most sokan, s joggal. Gyorsan szeretnénk megnyugtatni az aggodalmaskodókat: ha fogyni nem is lehet, azért a szauna remek dolog, hovatovább príma egészségmegőrző „készülék”.
 
A skandináv országokban már régen rájöttek, hogy a szauna tisztítja szervezetünket, segít megszabadulni a káros salakanyagoktól, jó immunerősítő és érregeneráló hatású. Bőrünk erei kitágulnak, felülete verejtékezni kezd. A forró száraz levegőben elpusztulnak a baktériumok és a vírusok. A szaunázáshoz szorosan hozzátartozik a hideg vízbe merülés, illetve a zuhanyozás is. A vállalkozó szellemű vérbeli szaunázók télen, ha kijönnek a szaunából, "megmártóznak" a hóban, majd visszatérnek a jó melegbe. Ilyenkor olyan érzésük van, mintha százezer apró tűvel szurkálnák bőrüket, ami paradox módon, rendkívül kellemes érzés. A markáns hőfokváltozás edzi a bőrünket, frissíti testünket, szellemünket. A melegben kitágulnak pórusaink, ezáltal könnyebben távoznak bőrünkön keresztül a salakanyagok. Hidegben viszont összehúzódnak a pórusok, így nehezebben tudnak szervezetünkbe férkőzni a baktériumok, vírusok. Ez a pulzáló összehúzódás és kitágulás rugalmassá, frissebbé teszi bőrünket.
 
A rendszeres szaunázással nagymértékben csökkenthetjük főleg a téli időszakban ránk leselkedő különféle légúti megbetegedéseket, s formában tarthatjuk magunkat. Az eltunyult embereknek azonban szaunázás jó kapaszkodót jelenthet az életmódváltáshoz, mert szaunázni jó!
 
 
Ruhában vagy anélkül?
 
A klasszikus szaunázás ruha nélkül végzendő, így biztosítható az egész testfelület zavartalan izzadása. A szaunát használók maguk alá törölközőt vagy gyékényt tesznek, és ülve vagy fekve relaxálnak mintegy tíz percig. A jól felszerelt szaunában mindig található homokóra és hőfokmérő készülék. A finn szauna - száraz gőznek is szokták nevezni - körülbelül 90 C fokos, a relatív páratartalom pedig mintegy 30 százalékos, így a kíméletesebb nedves gőzhöz képest erősebben izzaszt. A fizika törvényeit követve alulról felfelé haladva nő az "ájer" hőmérséklete, és ennek megfelelően "rétegződnek" a szaunában a kezdők, a haladók, illetve a profik.
 
 
Tipp: Illóolajok használata a szaunában
 
Egy-egy kedvelt és kellemes illatú illóolajjal vagy keverékkel kiegészíthető a szaunázás hatása. Az illóolajok leginkább belélegzés útján fejtik ki hatásukat. Kedvező gyógyhatásaik (pl. légutak fertőtlenítése és átjárhatóságuk javítása) mellett pozitívan befolyásolhatják az érzelmeket és a hangulatot, segíthetnek az ellazulásban és a lelki egyensúly helyreállításában. Szaunázás céljából használhatunk egyedi (egyféle) illóolajat vagy különféle illóolajokból összeállított keverékeket. Például a bergamott-, cédrusfa-, jázmin-, mandarin-, rózsaolaj összetételű keverék segít ellazítani, kikapcsolódni, a napi gondokat elfelejteni.
 
 
 
 * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő egyedülálló szauna világgal várja Kedves Vendégeit: aromakabinok, gőzfürdők, belső finn szaunák, bioszauna, szanárium, Kneipp-medence, a szauna udvarban külső finn szaunák állnak a Vendégek rendelkezésére.
 
    

9600 Sárvár, Medgyessy F. u. 20.
Tel.: 06-95-520-630, Fax: 06-95-520-650
IRQ Internet Szolgáltató Kft. :: ADSL Internet :: Domain regisztráció :: Webtárhely :: Weboldal tervezés :: Online marketing