Hotel Arborétum
9600 Sárvár,
Medgyessy F. u. 20.

Tel.: 06-95-520-630
Fax: 06-95-520-650
E-mail: info@hotelarboretum.hu
 
Ajánlatkérés, foglalás
E-mail
Partnereink
Vendégkönyv
Kapcsolat
Cikkek, érdekességek
Fórum
Gyakori kérdések
 
 
 


OTP Széchenyi
Pihenő kártyát
elfogadunk!

MKB Széchenyi
Pihenő kártyát
elfogadunk!K&H Széchenyi
Pihenő kártyát
elfogadunk!


Lyoness
Cashback
kártyát elfogadunk!
Főoldal  Szálloda  Szolgáltatásaink  Árak  Programajánló  Képgalériák 

Programajánló7 ok, hogy miért Sárvárt válassza >>
Ajánlott éttermek Sárváron >>
Kirándulás ajánlataink a közelben >>
Játékbirodalom 10 000 négyzetméteren>>
Kerékpártúra ajánlataink >>
Egy fürdő odaát: A burgenlandi Lutzmannsburg élményfürdője >>


Kirándulás ajánlataink a közelben >>

SZOMBATHELY

Az Ausztriával határos nyugat-dunántúli terület természetesen gazdasági és szellemi központja: 77000 lakosú város, Vas megye a szombathelyi járás székhelye. Gazdag római emlékei, barokk látnivalói, számos modern kulturális létesítménye, valamint a hagyományos Savaria rendezvények sora párosulva a vendégfogadás feltételeinek kibontakozásával idegenforgalmi tekintetben egyre jelentősebb tényezővé avatják a várost.


LÁTNIVALÓK
:


Járdányi Paulovics István Romkert:
Savaria maradványainak legnagyobb egybefüggő részletét a Romkert tárja a látogatók elé. A Romkertben végzett ásatások során 1-4. századi és középkori épületmaradványok kerültek a felszínre: császári palota, közfürdő, vámház, Mercurius-szentély, továbbá műhelyek, fazekaskemencék, római útmaradványok, mozaikfelületek és vár. Legértékesebb része a palotakomplexum. Hatalmas csarnokát egykor mozaikpadló takarta, mely mai töredékes állapotban is Pannónia legnagyobb egybefüggő mozaikfelülete.

KÖZLEKEDÉS:

Szombathely a Nyugat-Dunántúl legjelentősebb vasúti csomópontja. Számos fontos és forgalmas út is találkozik Szombathelyen, gy a 8. Sz. főútból Kámnál kiágazó 87. sz. kám - szombathely - kőszegi főút és a 86. sz. rédics - körmend - szombathely - csorna - mosonmagyaróvár főút

Játékbirodalom 10.000 négyzetméteren>>

KŐSZEG

Az ország legmagasabban fekvő és szakemberek véleménye szerint legtisztább levegőjű városa. Szombathelytől északra 19 km-re fekvő kisváros. Szubalpin klímájú, műemlékekben, történelmi nevezetességekben kivételesen gazdag, igen élénk bel- és külföldi idegenforgalmú, üdülőhellyé nyilvánított város.

LÁTNIVALÓK:

Jurisich tér:
A középkori városképet máig is hűen megőrző tér, amelyet pompás műemlék épületek vesznek körül. Itt tartották egykoron a szabadtéri gyűléseket, it volt a pellengér és a kaloda. A pellengér helyén ma a csavart oszlopú Mária-szobor áll, amely 1739-ben készült és a város a Mária-kultusz ellen tiltakozó protestánsokra kivetett pénzbírságból fizette ki. A szobor mögött a tér másik dísze: a városkút áll. 1766-ban készült eredetileg copf stílusban. 1818-1824 között átalakították klasszicista stílusban.

Szent Jakab-templom:
A város egyik legjelentősebb műemléke. Valószínű, hogy az 1289-es ostrom idején elpusztult minorita templom helyén épült, 1403-1407 között, késő gótikus stílusban. 1758-ban a jezsuiták a templomot barokk módon átépítették.

Jurisich-vár:
A XIII-XIV. században épült gótikus-reneszánsz stílusban. A XVIII. században barokkosították. Mai alakját az 1777-i tűzvész után nyerte el. Az erőd elővárból és belső várból áll. Az egész várat a várostól külön vizesárok választotta el. Az elővár udvarán találtak rá a vár legkorábbi elődjének maradványaira, a cölöpvárra. Az elővár épületei gazdasági célokat szolgáltak. Az elővár udvarán Jurisich Miklós 1963-ban emelt szobra áll, mely Mikus Sándor Kossuth –díjas szobrászművész alkotása. Az elővár udvarából híd vezet a belső vár kapujához.

KÖZLEKEDÉS:

Kőszeg vasúton a Szombathely-Kőszeg vasúti szárnyvonalon közelíthető meg – Szombathely felől a 87 sz. , Sopron felől a 84. Sz. főútból Lövőnél kiágazó út vezet a városba. Távolsági autóbusz-közlekedés a környező községekkel, közvetlen járatok Bécsbe, Budapestre, Szombathelyre, Sopronba, Bükre. A helyi közlekedést autóbuszjáratok bonyolítják le.

JÁK

LÁTNIVALÓ:

Jáki templom:
A Ják nemzetség által a XIII. században építtetett Szent György temploma és a mellette álló Szent Jakab kápolna nemzetközi hírű, későromán stílusú műemlék.

KÖZLEKEDÉS:

Szombathelytől Körmend irányába található.

SITKE

Sárvártól keletre fekvő település. A Sitke alatti lovas harcban vívta hetvenkettedik s egyben utolsó győztes párviadalát 1707 januárjában Bezerédj Imre, Rákóczi Ferenc rettegett hírű brigadérosa, dalban is megénekelt vitéz harcosa.

LÁTNIVALÓK:

Volt Felsőbüki Nagy-kastély:
1730 körül épült barokk stílusban, majd 1851-ben romantikus stílusban átalakították. Közepén a bejárat pártázattal díszített és romantikus részletképzésű rizalitban kapott helyet. A kastély sokáig nem funkcionált, ma fogadó működik benne. Az épület előtt álló Krisztus-szobor barokk, 1734-ben állították.

CELLDÖMÖLK

A Marcali bal partján, a 291 m magas Ság-hegy bazalt ormának tövében fekvő nagyközség, Vas megye keleti részének forgalmi központja. A község közvetlen közelében álló Ság-hegy vulkanikus krátere lenyűgöző látvány, geológiai érdekesség és a megye első tájvédelmi körzeteként védett, vonzó kiránduló célpont. A mai város több régi település összeolvadásából keletkezett, a középkori Pórdömölk, Nemesdömölk és Kiscell alkotják a XIX. századi Vas megye északkeleti központját.

LÁTNIVALÓK:

Ság-hegy tájvédelmi körzet:
A 278 m magas hegy jelentős kirándulóközpont, a hegy a balatoni vulkánsor legnyugatibb tagja. Geológiai felépítése, lejtésviszonyai sajátos helyi klímát alakítottak ki, amely szárazabb és melegebb a környező síkságnál. A hegy a környezetéből kiemelkedő, önálló flóraszigetet alkot, jellemző növényei, tavaszi hérics, selymes peremizs, kökörcsin, árvalányhaj. Állatvilága szintén eltér a környező területektől. A szőlőkultúra első nyomait a rómaiak idejéből ismerjük. A hegy anyagát alkotó bazalt bányászata már ősidők óta folyt, de az eredeti alakját elpusztító ipari méretű tevékenység 1910-től1958-ig tartott. A hegy kultúrtörténeti emlékeit a Ság-hegyi múzeum őrzi.

KÖZLEKEDÉS:

Vasúti csomópont, Sárvár és Pápa között fekvő település Celldömölk.

SÜMEG

A Bakony és a Keszthelyi-hegység közötti, a Tapolcai-medencét a Kisalföld déli részével összekötő völgyben fekvő község kedvelt célpontja mind a bakonyi, mind a balatoni turizmusnak. Szép tájképi környezet, messzire nyúló történelmi és kultúrtörténeti emlékek, hangulatos városkép, műemlékek főként a meglehetős épségben ránk maradt, az elmúlt években szépen helyreállított nagyméretű vár tavasztól késő őszig sok turistát vonz ide.

LÁTNIVALÓK:

Vár:
A Sümegi vár a település északi részén emelkedik- valószínűleg a XIII. század második felében épült, a XV. század vége felé megnagyobbították. A XVI. Század közepén olaszbástyákkal erősítették meg, a törökök nem is tudták bevenni, noha az alatta levő települést elpusztították. 1713-ban a császári csapatok felgyújtották, azóta rom 1959-1964 között részben helyreállították. A hegytetőn észak-déli irányban elnyúló vár Magyarország egyik legnagyobb és legjobb állapotban lévő várromja. Külső kaputornyából falszoros visz a belső kaputoronyhoz, amely a várudvarra nyílik. Ennek déli részén van a helyreállított öregtorony, amely a környező várfalakkal együtt a vár magja volt A várudvar északi részén áll az un. Kövesbástya. Az udvar körül sorakoztak a lakóépületek. A várban ma vártörténeti kiállítás látható.

Lószerszám múzeum:
A vár alatt van. Padányi Bíró Márton veszprémi püspök istállója volt valaha, a XVIII. század közepén épült, barokk stílusban. Ma tenyészméneket tartanak benne, keleti részében pedig lószerszám kiállítás van. Mögötte lovaspálya helyezkedik el.

Szent István tér:
Sümeg műemlékekben leggazdagabb része: a Vár-hegy déli lábánál fekszik. XVIII. századi barokk épületek szegélyezik: a püspöki palota, a ferences templom és kolostor s néhány szép, földszintes barokk kúria.

KÖZLEKEDÉS:

Sümeg a Tapolca-Ukk-Celldömölk vasútvonal mentén fekszik, tehát mind a Balaton északi partján haladó, mind a budapest-székesfehérvár-veszprém-szombathelyi vasúti fővonal felől átszállással jól megközelíthető. A Bakonyon áthaladó 8 sz főútról Devecseren vagy Jánosházán át közelíthető meg. Autóbusz-közlekedés a környező községekkel, közvetlen távolsági járatok Budapestről, Veszprémből, Győrből, Pápáról, Keszthelyről, Hévízről, Zalaegerszegről.

SOMLÓ-HEGY

A község a Somló-hegy közelében helyezkedik el. A somlói borvidék egyik jelentős szőlőtermelő területe. Már a rómaiak is termesztettek szőlőt a környéken. A XI. században bencés apácakolostor állt itt s erről a középkorban Apácavásárhelynek nevezték. A XV-XVI. században a környék különálló igazgatási egység volt, amit Vásárhelyszéknek neveztek, ennek volt székhelye a község. Szép gyalogtúra tehető a Somló-hegy csúcsán álló Petőfi-kilátóhoz. Az út elvezet a Taposó-kút mellett, amely egyedülálló műszaki emlék és a XV. századi eredetű barokk Szent Margit kápolna közelében.

KÖZLEKEDÉS:

Áthalad rajta a 8. sz. főút, valamint megközelíthető Veszprém felől is.

IKERVÁR

Kora gyermekkorában itt nevelkedett gróf Batthyány Lajos a magyar reformmozgalom Kossuth vezette irányzatának egyik neves politikusa. A Fejér-kódex szerint Ikervárnál a Rába jobb és bal partján egy-egy vár állott, melyek a folyót és környékét vigyázták, innen ered a helység elnevezése. A falu határában épült és ma is működik az ország első vízerőműve.

LÁTNIVALÓK:

Batthyány-kastély:
A település legjelentősebb látnivalója az Ybl Miklós által tervezett neoreneszánsz Batthyány-kastély. A műemlék a XVIII. században épült. A kastélyt körülvevő műemléki védelem alatt álló történeti kert a múlt században jóval nagyobb kiterjedésű volt, de növényvilága ma is rendkívül gazdag. A Kossuth-Batthyány emlékfákon kívül néhány szép botanikus ritkaság látható, így többek között két évszázados császárfa.

KÖZLEKEDÉS:

Megközelíthető a 88. sz. főútról valamint autóbusszal a környező községekből

9600 Sárvár, Medgyessy F. u. 20.
Tel.: 06-95-520-630, Fax: 06-95-520-650
IRQ Internet Szolgáltató Kft. :: ADSL Internet :: Domain regisztráció :: Webtárhely :: Weboldal tervezés :: Online marketing